אתמול (שלישי) בשעות הערב, הודיע רה"מ נתניהו לשר הביטחון יואב גלנט כי החליט להעבירו מתפקידו כשר הביטחון, בו שימש מזה קרוב לשנתיים. את גלנט צפוי להחליף שר החוץ ישראל כץ, חבר כנסת מאז סוף המאה ה-20, אשר שימש בעבר גם כשר האוצר, וכשר התחבורה במשך קרוב לעשור. את כץ צפוי להחליף בתפקידו כשר החוץ גדעון סער, המצטרף החדש לקואליציה בהנהגת נתניהו – אשר שימש בעבר כשר המשפטים וכשר החינוך.
המהלך מגיע על רקע חילוקי דעות חוזרים ונשנים בין נתניהו וגלנט, אשר זכו להד ציבורי רב, בסוגיות מהותיות בנוגע לניהול המלחמה: גם בעניין עסקת חטופים – כלפיה היה גלנט פתוח יותר מאשר נתניהו; אך חשוב יותר מכך, בעניין גיוס החרדים – סוגיה בה גלנט היה כמעט חסר פשרות ברצונו להביא לגיוס חרדים מאז פסיקת בג"ץ לפני כחצי שנה. רק אתמול הודיע גלנט על החלטתו להוציא צווי גיוס ל-7 אלף צעירים חרדים, ובשבוע האחרון הביע התנגדות ל'חוק המוענות' שנועד להיטיב עם אוכלוסיית האברכים שאינם משרתים. כץ צפוי להיות נוח יותר לעבודה עם נתניהו, וכן להיות מקובל יותר בעיני החרדים – דבר שיחד עם ריצויו של גדעון סער, יתרום ליציבות הקואליציה.
אין זו הפעם הראשונה בה נתניהו מפטר את גלנט – מהלך דומה בוצע בחודש מרץ דאשתקד, כאשר גלנט הביע התנגדות לרפורמה המשפטית מטעמים ביטחוניים. אז, הפיטורין לא הספיקו לצאת אל הפועל בטרם נתקלה הממשלה בהתנגדות אזרחית רחבה, שבאה לידי ביטוי בהפגנות ענק, חסימת כבישים, ושביתה כוללת של ההסתדרות – דברים שגרמו לנתניהו לחזור בו. גם הפעם יצאו המונים לרחובות לאחר הכרזתו של נתניהו, וחסמו כבישים וצמתים ברחבי הארץ; עם זאת, נראה שאין במחאה זו די מומנטום כדי לשנות את התוצאה הסופית.
גלנט יחזור לתפקידו כחבר כנסת מטעם הליכוד, לאחר כהונה סוערת במיוחד כשר הביטחון. למאזנו ההיסטורי, לאחר שירותו ארוך השנים כצה"ל וכמפקד פיקוד דרום בפרט, נוספו כעת אסון ה-7 באוקטובר, וגם ניהול המלחמה במהלך השנה האחרונה. "ביטחון מדינת ישראל תמיד היה ותמיד יישאר משימת חיי", סיכם גלנט את נאום פרידתו מן התפקיד, והצדיע לכל הנופלים והמשרתים תחת כהונתו.