אתמול (שבת) צעד דונלד טראמפ צעד חשוב בדרך לניצחון בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, עת הביס את ניקי היילי בבחירות המוקדמות שהתקיימו במדינה זו, בפער גדול – 60% לעומת 40%, נכון לשעת כתיבת שורות אלה. הניצחון הזה נחשב במיוחד מפני התחוללותו במדינה בה היה להיילי היה את הסיכוי הטוב ביותר לנצח – שכן לפני כהונתה כשגרירת ארה"ב באו"ם (תחת טראמפ), היא כיהנה במשך שנים רבות במושלת דרום-קרוליינה. הפסד זה מנבא רעות על סיכוייה בהמשך, וכמעט ומבטיח כי טראמפ יזכה במועמדות הסופית.
נזכיר כי הבחירות לנשיאות ארה"ב צפויות להתקיים בנובמבר השנה, כאשר כבר בשלב זה מקיימות שתי המפלגות הגדולות פריימריז ובחירות פנימיות כדי לבחור מועמד. בעוד שבמפלגה הדמוקרטית אין יריב ממשי לנשיא המכהן ביידן, במפלגה הרפובליקנית קמו מועמדים רבים מכל הסוגים – אך כרגע נראה כי איש אינו מסוגל לעמוד מול הנשיא לשעבר, ולבלום את גל ה'טראמפיזם' והשתלטותו הסופית של טראמפ על המפלגה.
לעניין זה ישנם השלכות גדולות על ישראל, בשלושה מישורים: המישור הראשון הוא בטווח הקצר (השנה הקרובה), בה אופי העימות בבחירות לנשיאות עשוי להשפיע על גישת הנשיא ביידן וארה"ב ככלל כלפי ישראל והמלחמה. אם, לדוג', יתקוף טראמפ את ביידן בעיקר על התנהלותו במלחמה, ייתכן וביידן ישנה מעט את גישתו כדי לחסוך בביקורת ; ייתכן גם מאידך, שמצביעים מסוימים (מוסלמים לדוג') יאיימו כי לא יצביעו לביידן אם לא ישנה את גישתו לשלילית יותר כלפי ישראל.
המישור השני הוא הטווח הבינוני (ארבעת השנים הקרובות), כאשר המלחמה הוכיחה כי לנשיא המכהן בארה"ב יש השפעה אדירה על יכולות התמרון של ישראל. מצד אחד, נראה כי טראמפ יותר אנטי-פלסטיני מאשר ביידן ; אך מאידך, טראמפ גם יהיה זהיר יותר בשימוש בכסף או כוח צבאי לטובת ישראל.
המישור השלישי, והחשוב ביותר, הוא הטווח הארוך (העשורים הקרובים). בתור בעלת ברית קרובה, ישנה תלות רבה של ישראל בארה"ב. אך ערעור פנימי בכוחה של ארה"ב, העשוי לנבוע ממשבר כלכלי או מקרעים חברתיים, עשויים להקטין באופן משמעותי את הכוח שארה"ב מסוגלת להקרין בעולם, ולעזרת ישראל בפרט. זוהי נקודה אסטרטגית שחובה לקחת בחשבון, בעת בחינתנו את הבחירות של הדמוקרטיה האדירה בתבל.
לתגובות – [email protected]